BURMA TEAK (MYNMAR TEAK) TECTONA GRANDIS

BURMA (MYNMAR) TEAK, denizciler tarafından dünyanın en değerli ve çok yönlü kullanımı olan sert ağacı kabul edilmektedir. Burma Teak”in, altın parıltısı rengine dönen ender güzelliği, dekoratif damarlı yüzeyi, benzersiz mukavemet özellikleri, dayanıklılığı, aşınmaya olan direnci, denizciler tarafından eşsiz ve en çok talep edilen ağacı olmasını sağlamaktadır.

Burma Teak (Tectona Grandis), ağaçların kralı olarak kabul edilir.

Burma teak”in birçok kullanım alanı olmak ile beraber, çok az muadili bulunmaktadır. Burma teak, gemi ve yat endüstrisinin temel direğidir. Yüzyıllardır, Burma teak”in den yapılmış güverteler, mükemmelliğin eşsiz örneği olarak gösterilmiştir. Fakat pek az insan, bu ağacın sağladığı kayda değer fayda ve benzeri olmayan uygulamaları tam olarak bilmektedir.

Titanik gemisinin güverteside, Burma teak”inden yapılmış olup, güverte ahşabı, geminin battığı talihsiz gece 15 Nisan 1912 deki gibi güzel ve iyi durumdadır. Mynmar (Burma) daki, Rangoon nehrinde, 150 yıla yakın zamandır, suya batırılmış olarak duran burma teak lerinin, kesildikleri ilk gündeki gibi özünün sağlam ve iyi durumda oldukları gözlenmiştir.

Dünyanın diğer bölgelerinden yetiştirilen, teak ağaçları hiçbir zaman orjinal Burma teak lerine muadil olamamışlardır. Değişen iklim durumu, topografi, toprak türü, drenaj, rakım, yağış miktarı, kuru sezonun uzunluğu, ormancılık tekniklerinin eksikliği ve profesyonel yönetimi gibi nedenlerden ötürü, ahşabın kalitesi, dokusu ve rengi yetiştirilen ağaçların Burma teak”in özelliklerini gösterememesine neden olmaktadır.Plantasyon teak (Java Teak), parke, döşeme, bahçe mobilyası ve diğer profillik uygulamalar için uygun olsada, denizcilik uygulamaları için uygun değildir.

Burma teak (Tectona grandis)”inin yüksek maliyetleri dolayısıyla, yat üreticileri Burma teak”i yerine meşe, dişbudak, akçaağaç, maun ve kiraz gibi ağaçları denemişlerdir. En yakın alternatif olarak sunulan, iroko ve afromosia (Afrika teak) birkaç uygulamada uygun olsa bile, sadece ve sadece Burma teak”i tekne ve yat uygulamalarında mükemmel sonuç vermektedir.

Tik ağacı 90-115 sene arasında kesime gelir

Yatlarda ve gemilerde, suya temasta bu ağaç kullanılır. Deniz suyuna, haşerata, güneşe ve diğer etkenlere karşı 500 seneye yakın direnme gücü vardır.Hindistanın güney kısımlarında Almanların yürüttüğü kazı çalışmalarında 800-900 yıllık mezarlardan tik ağacından yapılmış nesneler yara almadan ve çürümeden gün ışığına çıkarılmıştır.

Tik ağacı (Tectona Grandis) anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olan ve dış ortam koşullarına karşı dayanıklılığı ile bilinen tropikal bir ağaçtır.
Tik ağacı, Uzakdoğu ülkelerinde tapınak kolonları, kapı ve pencere doğramaları ve iş aletleri yapımında hammadde olarak kullanılırken, 2. Dünya Savaşı sonrasında 1950’li yıllarda İskandinav ülkelerinin ilgisini çekmiş ve anavatanından çıkmaya başlamıştır.
Günümüzde de suya, neme ve her türlü iklim koşuluna karşı dayanıklı olması sebebi ile bahçe mobilyalarından ve gemi güverte yapımında öncelikli olarak tercih edilmektedir.
Tik ağacı, haşere ve kurt barındırmaz. Bunun sebebi sahip olduğu sıkı doku ve yağlı bir ağaç türü olmasıdır. Tik ağacı, doğal ortamında 30-40 metre yüksekliğe ulaşabilir. Erişkin ağaçtan elde edilen mobilyalar karamel rengindedir. Ürün zaman içerisinde rengini kaybeder tekrar orjinal rengini kazandırmak için ise; tik yağı ile yağlamak yeterlidir. Tik bahçe mobilyaları, her türlü hava koşullarına dayanabilir. Zamanın yıpratamadığı tik ağacından yapılır. Özelliklerinden dolayı ağaçların en kıymetlisidir, nadir bulunur tıpkı bir elmas gibi. Kaliteli üretim ile pırlantaya dönüşür. Tik ağacı yalnız Uzak Doğu da Burma (Myanmar) ve Endonezya da yetişir, az miktarda komşu ülkelerde de bulunur. Burma dan kereste ve tomruk, Endonezya dan mamul mobilya (tik bahçe mobilyası ve (colonial teak) iç mekân mobilyası) olarak ihraç edilir. Orta Afrika ve Endonezya daki tik (Plantasyon) ormanları devlet tarafından işletilir. Kaliteli üretim için ilk önce doğru malzeme ve araç gereç gerekmektedir.

Tik ağacını ve ürün kalitesini temelde iki guruba ayırabiliriz.

Birinci guruba devlet kontrolünde satılan ağaçlar girer bu ağaçlar belli bir çap ve yaşa gelince kesilir. Tam donanımlı fabrikalar kullanır, bu işletmelerin devletten (Perum Perhutani) yıllık ihtiyaçları kadar istihakları vardır. Ağaçlar fırın kurutmaya tabi tutulduktan sonra işlenir. Hassas makineler ile standartlaşmış yüksek kaliteli ürünler üretilir.

İkinci grup tik ağaçları ise şahısların arazisinden kestikleri (lokal) genç ağaçlardır, devletin kontrolü dışındadır. Bu ürünler atölyelerde yetersiz makinelerle üretildiğinden el veya yüzde 50 makine yapımı diye adlandırılır. Dünyadaki tik bahçe mobilyası üretiminin yarıdan fazlası bu guruba girer. Birinci guruba göre ortalama yüzde 50 daha ucuzdur. Fırın kurutma yapılmadığından üründe açma, çalışma ve deformasyon olma riski yüksektir.

Ucuz ürün oluşundan işçilik kalitesi düşüktür.

Kaliteli tik ürününde bunlar olmazsa olmaz:

Kusursuz dizayn ve temiz bir işçilik.

Tik bahçe mobilyaları natürel olarak kullanıldığından montaj öncesi ve sonrası zımpara ile temizleme özenle yapılmalıdır.

Tik mobilyaların bakımı
Tik ağacı doğal olarak yağlı bir ağaçtır, natürel kullanıldığından (hava koşullarından) zamanla eksilen yüzeysel yağları tamamlamak için senede 1-2 defa tik yağı ile yağlamak gerekir. Kış ortamında kaldığı zaman gri bir renk oluşur, bu doğal bir süreçtir özel bir bakım ve yağlama ile ilk haline geri döner. Kış ortamında kalmayan ürünlerde özel bir bakıma gerek yoktur.

TEAK (TİK)

Her türlü hava koşullarına dayanabilen, zamanın yıpratamadığı ağaçtır. Özelliklerinden dolayı ağaçların en kıymetlisidir. Nadir bulunur; çünkü tik ağacı yalnız Uzakdoğu�da Burma (Myanmar) ve Endonezya da yetişir, az miktarda komşu ülkelerde de bulunur. Burma dan kereste ve tomruk, Endonezya dan mamul mobilya (Teak bahçe mobilyası ve �Colonial teak- iç mekan mobilyası) olarak ihraç edilir. Endonezya daki teak ormanları devlet tarafından işletilir. Kaliteli üretim için ilk once doğru malzeme ve araç gereç gerekmektedir. Teak ağacını ve ürün kalitesini temelde iki gruba ayırabiliriz.

Birince gruba devlet kontrolünde satılan ağaçlar girer. Bu ağaçlar belli bir çap ve yaşa gelince kesilir. Bu nedenle mobilya üretmek üzere devlet kontrolünde kesilen ağaçların yerine mutlaka yenileri dikilir. Üretim için tam donanımlı fabrikalar kullanılır, bu işletmelerin devletten yıllık ihtiyaçları kadar istihkakları vardır. Ağaçlar fırın kurutmaya tabi tutulduktan sonar işlenir. Hassas makineler ile standartlaşmış yüksek kaliteli ürünler üretilir. Bunlarla birlikte kaliteli ürün için kusursuz dizayn ve temiz bir işçilik gerekmektedir. Teak bahçe mobilyaları natürel olarak kullanıldığından montaj öncesi ve sonrası zımpara ile temizleme özenle yapılmalıdır.

İkinci grup tik ağaçları ise şahısların arazisinden kestikleri (local) genç ağaçlardır, devletin kontrolü dışındadır. Bu ürünler atölyelerde yetersiz makinelerle üretildiğinde el veya 50% makine yapımı diye adlandırılır. Dünyadaki tik bahçe mobilyası üretiminin yarıdan fazlası bu gruba girer, birinci gruba göre ortalama 50% daha ucuzdur. Fırın kurutma yapılmadığından üründe açma, çalışma ve deformasyon olma riski yüksektir. Ucuz ürün oluşundan işçilik kalitesi düşüktür.

– Dış mekan mobilyalarda kullanılan teak ağacının iyi kurutulumş massif ve budaksız ağaçlardan seçilmiş olmasına dikkat etmek gerekir. Ayrıca teak görünümlü ama farklı ağaçlardan üretilmiş mobilyaların ayırt edilebilmesi için teak ağacı iyi tanınmalı.

– Dış mekanda kullanılacak olan teak mobilyaları, mevsim şartlarından oluşacak esnemeye karşı dayanıklı olması için derzli veya elastik derz kullanılarak tasarlanmalı.

– Bilinenin aksine, sürekli dış mekanda kullanılan teak ağacının beyazdan grileşmeye doğru renk değiştirmesi teak ağacının hakiki ve iyi kalite olduğunun göstergesidir.

– Teak mobilyaların yeni görünümünü korumak ve ömrünü uzakmak için mutlaka sezon başlarında periyodik bakımlarının yapılması gerekir.

Grileşen teak mobilyaların bakımı:

Teak Cleaner: Özel temizleyici sabun ve bol su ile yıkanmalı.

Kuruduktan sonra;

Teak Brightener: Özel canlandırıcı ve parlatıcı losyon ile silinmeli

Teak Oil: Sade veya koruyuculu teak yağı ile yağlanmalı (temiz boyacı fırçası ile)

– Periyodik bakımı yapılmayıp yüzey altına inmiş grileşmeler için atölye bakımı ve zımparalanma yapılmalı, ardından yağlanmalı.

– Teak mobilyalar, kış mevsiminde kapalı mekanda saklanmayıp dış alanda tutulacaksa tamamen açıkta bırakılmalı ya da hiç nem almayan özel kılıflarda korunmalı.

Aşağıda tik mobilyaların bakımıyla ilgili detaylı bilgi verilmiştir.

Bakım:

Teak ağacı doğal olarak yağlı bir ağaçtır, natürel kullanıldığından (hava koşullarından) zamanla eksilen yüzeysel yağları tamamlamak için senede 1-2 defa tik yağı ile yağlamak gerekir. Kış ortamında kaldığı zaman gri bir renk oluşur, bu doğal bir süreçtir, özel bir bakım ve yağlama ile ilk haline geri döner. Kış ortamında kalmayan ürünlerde özel bir bakıma gerek yoktur. Ahşap bahçe mobilyaları grubunda yer alan ürünlerde kullanılan ağaçlar çok çeşitlidir. Bunların arasında en dayanıklı olanı sudan etkilenmeme özelliği ile dikkat çeken tik ağacıdır. Bu özelliği nedeni ile gemi ve tekne yapımında da kullanılan ağaç, sert hava koşullarından kesinlikle etkilenmez. Dünyada, tik mobilyalar, bir çok ülkede farklı tekniklerle üretilit ancak en kaliteli teak mobilyalar, makine üretiminden çıkanlardır. Bu şekilde üretilen ürünlerin hem boyutlarında hiçbir problem yaşanmaz, hem de yedek parçaları standart ölçülerde üretildiğinden süprizlerle karşılaşılmaz. Teak, yaşayan bir ağaçtır, bu nedenle korunmalıdır. Sezon başlarında bakım yağları sürüldüğünde, ürünler, uzun yıllar orijinal renklerini korurlar, aksi taktirde kalitesi değişmeyen ürünler zaman içinde grimsi bir renk alır. Bu, ağacı yıpratmaz sadece rengini değiştirir. Bu da kullanıcının beğenisine kalmış bir olaydır. Teak ağacından üretilen mobilyalar, dış mekanda kullanılan en prestijli ürünlerdir. Özel sertifikaları ile de bunu kanıtlayan ürünler, kaliteleri ve dayanıklılıkları sayesinde uzun yıllar kullanılabildiklerinden klasik mobilya grubuna da girerler.

Teak ağacı bakımı için yeni çözümü Teak Yağı, doğal yağların bir karışımı olarak hazırlanmıştır. Bahçe parkesi, dek, yüzme havuzu kenarlıkları, banklar, bahçe mobilyaları, tekne güverteleri gibi yoğun olarak suya maruz kalan ve dış ortamlarda kullanılan ahşapların kolay ve hızlı bakımı için tasarlanmıştır. Mumlu yapısı sayesinde yarattığı yüzey ile su geçrmezlik katsayısını yükseltmek suretiyle ahşabın suya karşı korunmasını sağlarken, ömrünü uzatır.

Nasıl Uygulanır?

Uygulama için yassı bir fırça ile temiz ve kuru bir bez yeterlidir. Önce ilk kat yağ fırça ile yüzeye sürülür. Yaklaşık bir dakika sonar fırça ile sürülen yağın üzerinden temiz bez ile tekrar bir geçmekte fayda vardır. Bu yolla yağın yüzeye eşit oranda yayılması, dolayısıyla eşit oranda emilme sağlanır. Bu işlem sırasında sürülen katın çok kalın olmamasına özen göstermenizde fayda vardır. İkinci katı uygulamak için bir gün beklenir. Genellikle tek kat uygulama yeterlidir. Ancak yüksek emiciliği olan ahşaplarda ve zorlu hava koşullarına maruz kalan yerlerde ikinci kat sürülmesi önemle tavsiye edilir. Ortalama 20°C ısıda ve yeterli hava akımı bulunan ortamlarda Tik yağı 4 saat içinde dokunma kuruluğuna ulaşır. 2. Katın uygulanabilmesi için en az 16 saat beklenmelidir. Tik yağı�nın bakımı, ahşabın maruz kaldığı şartlara göre 1 ila 2 yılda bir yapılmalıdır.

Uygulama esnasında nelere dikkat edilmelidir:

Yağmurlu veya çok sıcak günlerde uygulama yapmayınız.

Uygulamadan once zemini toza karşı nemli bir bezel iyice temizleyiniz.

Eğer uygulanacak zeminde zımparalama işlemi gerekiyorsa 150-180 no. zımpara kullanmanız tavsiye edilir.

Yeni ahşaplara yapılacak uygulamalardan once, ahşabın mutlaka 150-180 no. zımpara ile zımparalanması tavsiye olunur.

Etiketler:
Share