TEAK AĞACI NEDİR?
ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
NERELERDE KULANILIR?

Afrika kökenli, bünyesinde bulundurduğu yağ nedeniyle dış hava şartlarına (yağı yılda bir haricen sürülerek yenilenmek koşulu ile) dayanıklı bir sert ağaç çeşididir.

Tik ağacı olarak da bilinen, her türlü hava koşullarına dayanabilen, yılların yıpratamadığı ağaçtır.Bu özelliklerinden dolayı ağaçların en kıymetlisidir, nadir bulunur tıpkı elmas gibi. Nadirdir, zira tik ağacı yalnız Uzakdoğu’da burma olarak bilinen myanmar ve endonezya’da yetişir.Az miktarda da buraya komşu ülkelerde bulunur.Bu ağacın genel olarak milyarlık lüks yatlarda kullanıldığı modası olduğu gibi, elbette bahçe mobilyası yapımında da kullanıldığı bilinir. Teak Ahşap
Dış odunu gri, iç odunu sarımsı açık kahverengi olup, iç odunu açık havada ve kendiliğinden koyulaşıp koyu kahverengi olur.Suyu adeta iter, böcek ve mikroorganizmalar tarafından kolay yıkımlanmaz, zor verniklenir, hava kurusu özgül ağırlığı yaklaşık 0,66 gr/cm3’dür. Teak Ahşap

Sıcak bölgelerde yetişen çok sert bir ağaç.Bilimsel adı tectona grandis olarak ta kullanılmaktadır.

Tik ağacı, sıcak iklimlerde yetişen doğal rengi altın parlaklığında, sarı olan bir türdür. Zamanla rengi koyulaşır. Güneydoğu Asya’ya has bir ağaç olsa da anavatanı Hindistan, Endonezya, Malezya’dır.
Afrika gibi çevre ülkelerde de yetiştiriciliği yapılır. Kerestesi kaplamalarda kullanıldığından ticari bir ağaçtır. Sert ve sağlam yapısı nedeniyle yatlarda , gemilerde kullanılır. Ve yetişme alanından dolayı nadir bulunan bir cinstir.

Bir orman ağacı olan tik, 40 metreye kadar boylanır. Dalları kahverengiye yakın bir kırmızıdır. Yaprakları 15-45 cm uzunluğunda, 8-25 cm genişliğinde olur ve zamanı gelince dökülür. Haziran-temmuz aylarında geniş salkımlı, hoş kokulu çiçekleri olur. Tik ağacı yetiştiği bölgenin yağış ve nem durumuna göre çeşitlilik gösterir.

Tik ağacının üretimi Tik ağacının üretimi tohumla yapılır. Tohumlama için önceden 2 uygulama gerekmektedir. Tohum kabuklarının çimlenmeyi engellememesi için önce ıslatma ve kurutma uygulanır. Islatma işleminde tohumlar 12 saat suda bekletilir. Kurutma işleminde ise aynı miktarda güneşin altında bırakılır. Bu işlem 10-14 gün kadar tekrarlandıktan sonra çimlenme yastığına ekilir. Tohumlar ekildikten 15-25 gün sonra çimlenmeye başlar.

Afrika ve Karayipler gibi birçok ülkede yetiştiriciliği yapılır. Bu alanlarda doğallaşmıştır. Tik kelimesi Malayalam dilindeki Thekku kelimesinden gelir. teca wood – teka wood olarak adlandırılır. Teak Ahşap

Etiketler: , , , ,
Share