Teak ağacı 90-115 sene arasında kesime gelir Yatlarda ve gemilerde, suya temasta bu ağaç kullanılır. Deniz suyuna, haşerata, güneşe ve diğer etkenlere karşı 500 seneye yakın direnme gücü vardır.

Hindistanın güney kısımlarında Almanların yürüttüğü kazı çalışmalarında 800-900 yıllık mezarlardan tik ağacından yapılmış nesneler yara almadan ve çürümeden gün ışığına çıkartılmıştır.

Tik ağacı, haşere ve kurt barındırmaz. Bunun sebebi sahip olduğu sıkı doku ve yağlı bir ağaç türü olmasıdır. Tik ağacı, doğal ortamında 30-40 metre yüksekliğe ulaşabilir. Erişkin ağaçtan elde edilen mobilyalar karamel rengindedir.

Ürün zaman içerisinde rengini kaybeder tekrar orjinal rengini kazandırmak için ise; tik yağı ile yağlamak yeterlidir. Tik bahçe mobilyaları, her türlü hava koşullarına dayanabilir. Zamanın yıpratamadığı tik ağacından yapılır. Özelliklerinden dolayı ağaçların en kıymetlisidir, nadir bulunur tıpkı bir elmas gibi. Kaliteli üretim ile pırlantaya dönüşür.

Tik ağacı yalnız Uzak Doğu’da Burma (Myanmar) ve Endonezya’da yetişir, az miktarda komşu ülkelerde de bulunur. Burma’dan kereste ve tomruk, Endonezya’dan mamul mobilya (tik bahçe mobilyası ve (colonial teak) iç mekân mobilyası) olarak ihraç edilir. – Bilinenin aksine, sürekli dış mekanda kullanılan teak ağacının beyazdan grileşmeye doğru renk değiştirmesi teak ağacının hakiki ve iyi kalite olduğunun göstergesidir.

Teak mobilyaların yeni görünümünü korumak ve ömrünü uzakmak için mutlaka sezon başlarında periyodik bakımlarının yapılması gerekir.

Etiketler:
Share