İşcan, yaptığı açıklamada, Tekirdağ’da 260 sivil mimarlık örneği yapı ile 61 anıt eserinin, tarihi eser kapsamı altında korunduğunu bildirdi. Kentteki çeşme, cami ve özellik arz eden yapılardan oluşan anıt eserlerin iyi durumda olduğunu bildiren İşcan, ‘Tarihi eserler, ilin geçmişle bağlarını göz önüne seren, şehrin tarihi özelliğini ortaya çıkaran yapılardır’ dedi.
260 tarihi evin büyük bölümünün harap ve bakımsız olduğunu, bu durumdaki evlerin onarımı konusunun ‘Evlere bir çivi bile çaktırılmıyor’ diye yansıtıldığını ifade eden İşcan, ‘Bu, doğru değil. Mal sahibinin istemesi ve sadece Tekirdağ Müzesi’ne müracaatıyla binlerce çivinin çakılması mümkündür’ diye konuştu.
Bakım izniyle binaların çatı aktarımı, oluk değişimi, boya badana ve buna benzer tamiratlarının yapılabileceğini kaydeden İşcan, malzeme ve mimari ögelerde değişiklik getiren kapsamlı onarımlar ile yapının yıkılıp yeniden yapılması gibi müdahalelerin ise Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun izniyle yapılabildiğini söyledi.
İşcan, şöyle konuştu: ‘Tarihi evlerin korunması konusunda ilgili kuruluşların yanında özellikle ev sahiplerinin de adım atması ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü veya Müze Müdürlüğü ile temas etmeleri gerekiyor. Ancak tescilli yapıların varislerinin çok olması, 5-6 katlı apartmanların sit alanları içine izinsiz yapılması mal sahiplerini bir beklenti içine sokmuş. Gökyüzüyle dahi temasları kesilen malikler, tescili kaldırmanın yollarını arar hale gelmişler.
Yıkılmanın kısmi rahatlama sağlayacağı düşüncesiyle sahip çıkılmayan bu evler, sonuçta yoksul insanların ahşap kısımlarıyla yakacak temin ettiği depolar haline dönüştü. Bakanlığımız, bu tarihi evlerden 10 tanesine 2006 yılı içinde proje yardımı kararlaştırdı ama sadece 2 tanesi için sahipleri proje çizdirip yardım aldı. 2007 yılında da 9 tescilli ev için proje yardımı yapılması kararlaştırıldı.